Comisia Europeană îndeamnă șase state membre să relaxeze restricțiile la frontieră. Executivul UE le-a oferit 10 zile pentru a răspunde

Comisia Europeană îndeamnă șase state membre să relaxeze restricțiile la frontieră. Executivul UE le-a oferit 10 zile pentru a răspunde
Publicat: 23/02/2021, 22:06
Actualizat: 23/02/2021, 22:08

Comisia Europeană le-a spus marți șase țări din UE să ușureze restricțiile unilaterale la frontieră pe care le-au instituit pentru a combate COVID-19, deoarece a încercat să coordoneze o abordare mai puțin restrictivă a circulației mărfurilor și a persoanelor în interiorul blocului comunitar.

Comisarul pentru justiție al Executivului UE, Didier Reynders, a declarat că a acordat Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Germaniei, Ungariei și Suediei 10 zile pentru a justifica restricțiile unilaterale la frontieră, precizând că s-a „mers prea departe”.

„Este o necesitate să ne întoarcem la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în relațiile cu libera circulație a persoanelor și a mărfurilor în Uniunea Europeană”, a spus Reynders.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că, fără o abordare coordonată care să implice toate cele 27 de state membre, „riscăm fragmentarea și perturbarea liberei circulații și a lanțurilor de aprovizionare – lucru la care am asistat din nou în ultimele săptămâni”.

Potrivit scrisorii, obiectivul UE este „păstrarea funcționării pieței unice într-o perioadă economică volatilă, precum și protecția vieții de familie într-o perioadă de contacte sociale reduse semnificativ în afara familiei de bază”.

Le-a dat țărilor până la sfârșitul săptămânii viitoare să răspundă, în caz contrar, ar putea începe teoretic proceduri pentru încălcarea legislației UE.

Ministrul european al Germaniei, Michael Roth, a apărat înăsprirea granițelor țării sale de focarele din cauza tulpinilor de coronavirus mai contagioase raportate de vecinii săi.

Decizia „dificilă” a Germaniei

Germania a respins cu tărie ideea că restricțiile sale stricte asupra traficului din regiunea Tirolului din Austria și din Cehia și Slovacia sunt contrare normelor UE.

„Resping acuzația că nu am respectat legislația UE”, a declarat Michael Roth, ministrul de Externe al Germaniei, la Bruxelles, unde participa la o reuniune a omologilor UE.

El a spus că Germania a luat decizia „dificilă” din cauza noilor  variante de coronavirus extrem de contagioase și din cauza poziției Germaniei ca „țară de tranzit în mijlocul Uniunii Europene”.

Scrisoarea Comisiei către Germania, obținută de agenția de știri AFP, spunea că Germania nu aplică toate scutirile de interdicție prevăzute de recomandările UE.

De asemenea, Germania a purtat discuții cu Franța cu privire la evitarea măsurilor similare în regiunea Moselle, care se află pe granița franco-germană.

„Întreruperi la libera circulație”

Nouă țări din UE au restabilit controalele la frontieră în ceea ce este în mod normal zona liberă de călătorie a blocului comunitar.

Cu toate acestea, Comisia se concentrează pe cele șase, cu restricții suplimentare privind circulația, inclusiv interzicerea completă a călătoriilor neesențiale în și din afara țării.

„Aceste măsuri pun în mod evident o presiune masivă asupra regiunilor de frontieră … dar protecția cetățenilor noștri este primordială”, a spus Roth, în timp ce apăra acțiunile Berlinului înainte de discuțiile cu omologii săi din UE.

Colegul său francez Clement Beaune a spus că Berlinul și Parisul și-au acordat 48 de ore pentru a coordona măsuri de sănătate, cum ar fi teste sporite în regiunea Moselle, în efortul de a menține acea parte a frontierei deschisă lucrătorilor.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a susținut în mod constant că frontierele interne dintre țările UE trebuie să rămână deschise și să se confrunte cu Germania, anul trecut, după ce Berlinul și-a închis frontierele în timpul primului val de pandemie.

Germania își propune acum să evite tipurile de măsuri stricte la frontieră care aveau loc în 2020, potrivit unor surse din Berlin.

Liderii UE vor discuta joi și vineri situația virusului în blocul comunitar, în timpul unui summit video.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×